2012-05-09 12:38:50• hírek • Póti Orsolya

Az EU-val és a csatlakozással kapcsolatos könyvekkel vár a könyvtár

Ardelean Ioan Mircea, a Szatmár Megyei Könyvtár igazgatója köszöntőbeszéddel nyitotta meg  az Európa napja laklamából szervezett ünnepséget a könyvtár „Gheorghe Bulgar" olvasótermében. A rendezvényen többnyire diákok vettek részt, de jelen volt Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Ovidiu Ghionu, a Tulcea Megyei „Panait Cerna" Könyvtár igazgatója.

Mint azt Ardelean elmondta, évről évre igyekeznek minél több diák bevonásával megünnepelni az Európa Napját, és nem az a cél, hogy a résztvevők csak hallgassák az európai integrációról szóló előadásokat, hanem az, hogy maguk is kinyilvánítsák véleményüket a témával kapcsolatban.

„Az Európai Unió tagországaiban május 9-én ünneplik az Európa-napot annak emlékére, hogy Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon vetette fel a mai EU elődjének tekinthető nemzetközi szervezet létrehozását. Az ünnep megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői" - magyarázta Ardelean.

A szerda délutáni rendezvényen a Szatmárnémeti Ioan Slavici Líceum diákjai voltak jelen, akik a könyvtárigazgató beszéde után Mircea Parlea könyvtáros előadását hallgathatták meg, majd egy közvita keretében ők is kifejthették nézeteiket Európa napjával és az EU-val  kapcsolatban. Parlea elmondta: az Európa nap mára szimbólummá vált, amely az EU himnuszához, zászlójához és az egységes valutához hasonlóan az Európai Unió politikai egységét jelképezi.

Az Európa Nap alkalmából Bukarestben nagyszabású ingyenes családi rendezvényeket szerveznek, a fővároson kívül pedig t számos helyen az országban előadásokkal, könyvbemutatókkal, különféle akciókkal ünneplik meg ezt a napot.

A Szatmár Megyei Könyvtár munkatársai e nap alkalmából többek között az Európai Unióval és a csatlakozással kapcsolatos, magyar és román nyelvű könyvekkel, gyűjteményekkel várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: